Lilith, az első nő

“Lilith, az első nő, akit Isten még Éva előtt teremtett. A monda szerint később Samael felesége lett. Ezzel a “sötétség úrnőjévé” vált, a pusztulás és a halál démonává kiáltották ki.
Azt is tartották róla, hogy a paradicsomi kígyót használta fel arra, hogy Évával beszéljen, sőt az a hír is járta, hogy ő maga volt a kígyó.
Kétségtelen, hogy Lilithnek tudása volt: ismerte Isten különleges nevét, és ki is ejtette. Bemutatta hatalmát, majd elment és lemondott a hatalomról, magára hagyva az őt uralni akaró Ádámot.
Lilith az örök lázadó, betörhetetlen és független.
Néha szárnyakat is ábrázolnak hozzá. Az ókori sumér domborzatokon több szarvat is tettek a fejére.

Lilith perspektívái:
- a Nagy Anya, aki uralkodik a test, a természet, az anyag, az ösztönök, a termékenység és a szexualitás felett
- a Lamastum, a Gyermekevő
- Istár, a Nagy Csábító, a Szent Szajha, a Nagy Istennő papnője
- a Nagy Istennő, mint metafizikai szimbólum: eggyé válás, transzcendencia, és isteni minőség
- Lilith mint tudás, egyfelől démonizált (hasadás és sokaság), másfelől beavató (intuíció és bölcsesség)
- Lilith, a démonok anyja, az Éj Királynője, a Hold (nőiség) sötét oldala. ”

Medusa valószínűleg halál istennő is lehetett eredetileg. Számomra valamiért nagyon hasonlít Lilith-re, az első nőre, legalábbis abban hogy "démoninak" lett kikiáltva. (Szárnyak, szarvak, kígyóság.) Azt hiszem Lilith képviseli mindazt a nőben (és a férfiakban is), amitől mind a férfiak mind a nők (önmagukban) rettegnek. Árnyékká vált és így lehasadt részünk ő, maga az elementáris szörny. Akit azonban ha legyőzünk új élet támad belőle. Átalakul, transzformálódik. Hőssé és szárnyas lóvá (tiszta teremtő erővé) változik.

Számomra a három gorgó mítosza kicsit hasonlít egy másik történetre is. Luciferére. A történet valószínűleg még a matriarhatus korából maradt fenn, aztán később "férfiasult". Mindenesetre a hármasság témája. Isten tehát teremté Ádámot, és KÉT Évát... Az emberben lévő hármasság. Anima+animus (teljesség és fény), és az ellenerő, a sötét, a gonosz... Tényleg érdekes téma...

 


Oldalmenü
Naptár
Szavazás
Milyennek látod Lilith-et
Elképeztő
Szuper
Átlagos
Normális
Taszító